Image

Finsko podjetje Vacon, ki je od leta 2015 del skupine Danfoss, sodi med vodilne svetovne proizvajalce frekvenčnih pretvornikov, namenjenih regulaciji in krmiljenju asinhronskih motorjev in motorjev s permanentnim magnetom. Vaconove frekvenčne pretvornike odlikuje robustnost, enostaven uporabniški vmesnik, modularnost in izjemno majhne dimenzije. Vrednote, na katere prisegajo pri Vaconu so vrhunska kakovost, skrb za uporabnika in okolje, hitra in učinkovita distribucija ter kvaliteten servis.

Vacon 100

Nova serija frekvenčnih pretvornikov Vacon 100 je primerna za širok nabor zahtevnejših industrijskih aplikacij, kjer je potrebo zagotavljanja konstantne moči in navora. Vacon 100 je dobavljiv za moči od 1.1 do 630 kW (400V) v ohišjih IP21 in IP54 in ima lakirane tiskanine z elektronskimi elementi, kar omogoča vgradnjo tudi v okolja z veliko stopnjo kondenza. Standardno so vgrajeni kartica I/O signalov , RS485 in Ethernet vmesnik, možna je tudi širitev z do tremi dodatnimi I/O ali komunikacijskimi karticami, vgrajene pa so tudi številne specialne funkcije za namenske aplikacije. Vgrajena PLC funkcionalnost, ob uporabi IEC61131-1 programskih jezikov, omogoča prosto programiranje dodatnih funkcij.
serija frekvencnih pretvornikov Vacon 100
frekvencni pretvornik Vacon 100 FLOW

Vacon 100 FLOW

Vacon 100 FLOW je najnovejši frekvenčni pretvornik v seriji, namenjen krmiljenju črpalk in ventilatorjev v industriji, avtomatizaciji zgradb ter v sistemih s pitno in odpadno vodo. Vacon 100 FLOW združuje glavne funkcionalnosti Vacon 100 z dodatnimi, namensko razvitimi funkcijami. Nova serija Vacon 100 FLOW je na voljo v razponu moči med 1.1 do 630 kW (400V) v IP21 ali IP54 izvedbi.
Vgrajene aplikacije kot so PID, HVAC, Multipump, imajo že pripravljene sete parametrov za enostavnejše nastavitve in zagon. Grafični zaslon omogoča spremljanje 9 vrednosti hkrati, kakor tudi grafično prikazovanje dveh signalov. Poleg standardnih vhodno izhodnih signalov je na razpolago širok izbor razširitvenih kartic, ki zagotavljajo, da so izpolnjene želje najzahtevenjših uporabnikov.
Vacon 100 FLOW ima že vgrajena vmesnika RS485 in Ethernet, z dodatanimi komunikacijskimi karticami pa imamo na razpolago praktično vse aktualne komunikacijske protokole (Modbus RTU, Profibus, LonWorks, Modbus TCP, Profinet, BACNet, CAN…) kar omogoča enostavno integracijo v vse sisteme avtomatizacije.

Vacon 100 X

Serija VACON 100 X, ki je namanjena uporabi v zelo agresivnem okolju (voda, prah, vibracije, agresivni delci) je dobavljiv le v ohišju s stopnjo zaščite IP66 in je na voljo za moči do 30 kW. Uporabljeni vgrajeni napredni algoritmi vodenja zagotavljajo natančno krmiljenje procesov. Vgrajena PLC funkcionalnost omogoča kompleksno krmiljenje motorjev. Vacon 100 X predstavlja idealno rešitev za zahtevne aplikacije vodenja strojev, transportnih naprav, črpalk, ventilatorjev in v aplikacijah, kjer nastopajo visoke vibracije.
frekvencni pretvornik serije Vacon 100 X
Kompaktni frekvencni pretvornik serije Vacon 20

Vacon 20

Kompaktni frekvenčni pretvorniki serije Vacon 20, ki so na voljo za moči 0,25 kW do18,5 kW, poleg vseh običajnih funkcij vsebujejo tudi dodatno PLC funkcionalnost, kar nudi potrebno fleksibilnost, ki omogoča kompleksnejše vodenje strojev. Pretvorniki Vacon 20 so idelani za krmiljenje črpalk, ventilatorjev, tekočih trakov, strojev za pakiranje in pranje.

Vacon 20 X

Frekvenčni pretvorniki Vacon 20 X so vgrajeni v IP66 ohišje, kar omogoča optimalno zaščito pred zunanjimi vplivi okolja (prah, voda). Na voljo so za moči od 0,75kW to 7,5kW s standardno funkcionalnostjo in mnogimi dodatnimi opcijami. Opcija že vgrajenega glavnega stikala v ohišje frekvenčnega pretvornika predstavlja znaten prihranek pri stroških instalacije. Vacon 20 X frekvenčni pretvorniki so idealni za uporabo na prostem in za decentralizirane aplikacije.
Frekvencni pretvornik Vacon 20 X
Frekvencni pretvornik Vacon NXS

Vacon NXS

Serija NXS je namenjena aplikacijam, ki potrebujejo večjo vhodno/izhodno razširljivost, za moči do 560 kW in napajalne napetosti 208-690 V. Enostavnost parametriranja frekvenčnih pretvornikov Vacon NXS omogočajo pregledni paneli z grafičnim prikazom. Serija NXS ponuja pet razširitvenih mest za opcijske I/O kartice in module za najpogostejše komunikacijske protokole. Frekvenčne pretvornike lahko krmilimo po U/f ali odprtozančni vektorski karakteristiki. Prav tako je omogočeno parametriranje in diagnostika preko serijske komunikacije. Serija Vacon NXS je odlična izbira za zahtevnejša področja v industriji. Pretvornikii so dobavljivi v izvedbah IP 21 in IP 54, v vse pa so vgrajeni visoko zmogljivi EMC filtri, kar omogoča vgradnjo frekvenčnih pretvornikov v različna okolja.

Vacon NXP

Frekvenčni pretvorniki serije NXP so na voljo do moči 3,2 MW, namenjeni pa so za aplikacije, kjer je zahtevana visoka robustnost, dinamičen odziv in visoka natančnost krmiljenja hitrosti. Omogočajo zaprtozančno vektorsko krmiljenje in popoln nadzor navora pri izjemno majhnih ali ničnih hitrostih oz. vrtljajih. Poleg sistema merjenja tokov, ki je uporabljen pri frekvenčnih pretvornikih serije NXS, imajo pretvorniki serije NXP še možnost nadzora in uporabe dodatnih povratnih informacij s strani motorja. V ta namen je vgrajen tudi zmogljivejši mikroprocesor.
Frekvencni pretvorniki serije Vacon NXP
Frekvencni pretvornik Vacon NXP, vodno hlajeni

Vacon NXP – vodno hlajeni

Frekvenčni pretvorniki Vacon NXP – vodno hlajeni, so najmanjši vodno hlajeni AC pogoni na tržišču. Primerni so za uporabo v aplikacijah, kjer je prostor za vgradnjo omejen – npr. ladjedelništvo.
Dobavljivi so za moči 5.5 kW do 5.6 MW in napetostih 380 do690 VAC. Prav tako jih lahko uporabimo v industrijskih procesih, papirnicah, rudnikih in železarnah.

 Danfoss - Vacon // mag. Gorazd Bernik // // 01/514-08-29