Image
OPTO 22 je uveljavljen proizvajalec robustnih vhodno-izhodnih enot in distribuiranih krmilno regulacijskih sistemov za industrijsko avtomatizacijo. S konceptom robustnosti, zanesljivosti in decentraliziranosti se je podjetje uveljavilo v številnih vejah industrije po vsem svetu. Prepoznaven znak podjetja predstavljajo celostne rešitve za vodenje procesov na Ethernet-u.

Groov EPIC
Edge Programmable Industrial Controller

Groov EPIC predstavlja novo generacijo krmilnih sistemov proizvajalca Opto 22. Groov EPIC je krmilni sistem, ki v sebi združuje lastnosti modularnega krmilnika, prikazovalnega panela in komunikacijske naprave z zmožnostjo varnega povezovanja v IIoT (Industrial Internet of things) omrežja. Osnovo groov EPIC krmilnega sistema predstavlja zmogljiv quad core procesor z dvema neodvisnima  Ethernet vmesnikoma in dvema USB vmesnikoma za serijsko komunikacijo. Procesor nadgrajuje zaslon na dotik visoke resolucije, ki lahko opravlja funkcijo prikazovalnega panela, konfiguracije in diagnostike sistema. Dodaten HDMI izhod omogoča direktno priključitev dodatnega zunanjega prikazovalnika. Za krmilnik je na voljo kompleten nabor vhodno/izhodnih modulov gostote signalov do 24 točk z možnostjo hot swap zamenjave med delovanjem. Robustna zasnova krmilnega sistema omogoča delovanje v temperaturnem območju med -20 in 70 °C .

prikaz snap- pac s industrijskega krmilniškega procesorja

SNAP- PAC S

Samostojni industrijski krmilniški procesor SNAP PAC S po svojih procesnih, spominskih in komunikacijskih zmogljivostih sodi v sam vrh tovrstne ponudbe in je primeren za vodenje najzahtevnejših procesov. Krmilnik omogoča izmenjavo podatkov z vsemi Ethernet vhodno/izhodnimi enotami (PAC EB1, PAC EB2) in programabilnimi vhodno/izhodnimi enotami (PAC R1, PAC R2) v omrežju.

Krmilnik ima vgrajena dva popolnoma ločena Ethernet vmesnika, ki omogočata fizično ločitev (domen) posameznih segmentov krmilnega in nadzornega sistema. Hkrati so po potrebi mogoče tudi redundančne konfiguracije krmilnikov in programabilnih vhodno/izhodnih enot. Krmilnik ima vgrajene tudi serijske RS232/RS485 vmesnike, na katere lahko priključimo starejše SNAP in G4 Mistic I/O enote.
Krmilnik vsebuje 32 MB RAM spomina, 16 MB Flash EEPROM spomina in 8 MB baterijsko podprtega RAM spomina. Je izredno zmogljiv, saj lahko simultano izvaja kar 32 diagramov poteka.

SNAP- PAC R

Programabilni vhodno/izhodni procesor SNAP PAC R združuje lastnosti vhodno/izhodne enote in krmilnikega procesorja v eni napravi. Vsebuje zmogljiv procesor, 16 MB RAM spomina, 8 MB Flash EEPROM spomina in 2 MB baterijsko podprtega RAM spomina, kar omogoča tudi krmiljenje zahtevnejših procesov.
PAC R lahko izmenjuje podatke z ostalimi Ethernet I/O enotami in samostojnimi krmilniškimi procesorji SNAP PAC S na omrežju. Prav tako ima vgrajena dva popolnoma ločena Ethernet vmesnika, ki omogočata redundančne konfiguracije krmilnih sistemov. Poleg vseh standardnih SNAP vhodno/izhodnih modulov omogoča SNAP PAC R tudi priključitev do osmih serijskih komunikacijskih modulov na podnožju, kar je edinstvena rešitev, ki poenostavi implementacijo nestandardnih protokolov.
Na voljo je tudi PAC R WLAN, ki ima poleg 2 ethernet vmesnikov dodatno vgrajen tudi WLAN vmesnik.
prikaz snap- pac r programabilnega vhodno/izhodnega procesorja
prikaz inteligentnega vhodno/izhodnega procesorja snap pac eb

Inteligentni vhodno-izhodni procesorji SNAP PAC EB

Družina inteligentnih vhodno-izhodnih procesorjev (SNAP PAC EB1, SNAP PAC EB2 ) omogoča uporabo Etherneta na ravni vhodno-izhodnih enot. Vhodno-izhodni procesor lahko komunicira s krmilniškim procesorjem ali neposredno z osebnim računalnikom in predstavlja učinkovit sistem za zajem podatkov.
Dostop do njega je mogoč preko vgrajenega spletnega strežnika, kar omogoča neposreden dostop do vhodno-izhodnih in PID modulov iz standardnega Internet brskalnika, omogoča pa tudi prenos lastnih HTML dokumentov. Vhodno-izhodni procesor SNAP EB1/2 WLAN namesto direktne priključitve na Ethernet omrežje preko vgrajene fleksibilne antene omogoča radijski prenos (2,4GHz) podatkov med sistemi.
Poleg procesorjev z Ethernet komunikacijo so na voljo tudi vhodno-izhodni procesorji s serijsko (SNAP B3000 B) komunikacijo.

Vhodno-izhodni moduli

OPTO 22 v družini SNAP ponuja številne analogne in digitalne module, module s samostojno PID regulacijsko zanko in serijske komunikacijske module z dvema RS 232 ali RS 485 vmesnikoma. Digitalni moduli so optično izolirani do napetosti 4000 V in omogočajo priključitev do štirih signalov.
Analogni moduli so dvo, štiri ali osem kanalni, imajo galvansko in optično izolacijo (4000 V), na voljo pa so tudi dvo kanalni vhodni moduli z medsebojno galvansko izolacijo kanalov. Bogata paleta vhodno-izhodnih modulov pokriva širok spekter napetostnih, tokovnih ter frekvenčnih signalov in priključitev Pt 100 sond in termo členov.
Vhodno izhodni moduli OPTO 22 imajo doživljensko garancijo, ki jo proizvajalec nudi na podlagi visoke kakovosti proizvodnje le-teh.
Prikaz vhodno-izhodnih modulov
Prikaz paketa pac project

Programski paket PAC Project™

Programiranje krmilnikov PAC R in PAC S poteka s pomočjo programske opreme PAC control z diagrami poteka, za programiranje zahtevnejših aplikacij pa je vgrajen tudi OptoScript (skriptni jezik, zasnovan na programskem jeziku C). Programsko opremo PAC control BASIC dobi uporabnik brezplačno ob nakupu krmilnika.
Z nakupom programskega paketa PAC Project Professional uporabnik poleg OPTO OPC Serverja pridobi tudi vrsto dodatnih orodij. Paket omogoča možnost redundančne in segmentirane konfiguracije Ethernet vmesnikov, možnost uporabe SNAP in G4 Mistic I/O enot in migracijo programov napisanih s starejšim programskim orodjem Opto Control.

 Opto 22 // mag. Jaroslav Toličič // // 01/514-08-16