Image
Emerson je vodilni proizvajalec opreme za avtomatiko z bogato paleto izdelkov, od kompaktnih programabilnih krmilnikov, modularnih krmilnikov, inteligentnih prikazovalnih panelov, do redundančnih visoko razpoložljivih sistemov.

PACSystems

PACSystems (angl. Programmable Automation Controllers) predstavlja napreden pristop pri razvoju krmilnikov. Uporaba enotnega programskega jedra in operacijskega sistema v različnih krmilnikih omogoča uporabniku razvoj aplikativne programske opreme s pomočjo enotnega programskega orodja Pac Machine Edition. Razvita aplikativna programska oprema se lahko uporabi na različnih platformah glede na zahteve aplikacije. To omogoča cenovno optimalno konfiguracijo sistema glede na trenutne potrebe uporabnika. Ob strukturni spremembi zahtev aplikacije je mogoča tudi migracija že narejene programske opreme med različnimi platformami krmilnikov. Nadgradnja strojne opreme krmilnika (novi CPU moduli) je enostavna, saj je aplikacija zaradi enotnega programskega jedra in operacijskega sistema procesorjev prenosljiva. To omogoča uporabniku enostavno in cenovno ugodno posodabljanje in je zagotovilo za dolgotrajno funkcionalnost sistema.
prikaz pac sistema
prikaz druzine rx31 krmilnikov

RX3i

RX3i družina krmilnikov je zasnovana na novem PCI vodilu visokih zmogljivosti in 1,6 GHz Intel procesorju z do 64 MB delovnega spomina. Odlikuje jo tudi bogat nabor vhodno-izhodnih modulov z možnostjo menjave med delovanjem (hot swap). Z RX3i procesorji lahko enostavno nadgradimo krmilnike serije 90-30, pri čemer ohranimo vse obstoječe vhodno-izhodne module. Na voljo so tudi krmilniki, ki lahko delujejo v redundančni konfiguraciji (Hot Standby).

RSTi-EP CPE100

RSTi-EP CPE100 je dimenzijsko majhna samostojna procesorska enota z bogatimi možnostmi komunikacije. Vsestransko povezljivost zagotavljajo štirje vgrajeni Ethernet vmesniki. Zmogljiv procesor v povezavi z Ethernet I/O enotami Versamax in RSTi-EP omogoča cenovno ugodno izvedbo manjših distribuiranih krmilnih sistemov.
prikaz rsti-ep cpe100 enota
prikaz versamax krmilnika

Serija VersaMax

Družino modularnih krmilnikov serije VersaMax odlikuje inovativna zasnova, ki omogoča, da VersaMax sistem uporabimo kot programabilni logični krmilnik (s CPU-jem), ali kot univerzalno vhodno-izhodno enoto v sistemih distribuiranega vodenja. Posamezen sistem lahko vsebuje do 64 vhodno-izhodnih modulov in krmili do 2048 točk, omogoča pa tudi menjavo modulov med delovanjem sistema (hot swap). Na voljo je bogat nabor vhodno-izhodnih modulov gostote do 32 priključnih sponk. Z uporabo različnih podnožij za vhodno-izhodne module lahko uporabnik izbira med različnimi tipi priključnih sponk. Serija Versa Max, s pomočjo konektorja in kabla s sponkami, omogoča tudi priključitev signalov na ločeni priključni enoti.

Serija VersaMax Nano/Micro

Krmilnike serije VersaMax Nano/Micro odlikujejo majhne mere, zaradi ugodne cene pa so primerni predvsem za aplikacije nižjega cenovnega razreda. Na voljo je več modelov z različnimi možnostmi priključitve do 28 vhodno-izhodnih signalov. Osnovne module je mogoče razširiti z do štirimi dopolnilnimi moduli v krmilnik s 140 vhodno-izhodnimi točkami. Preko vgrajenih RS232/485 vmesnikov je možna tudi medsebojna povezava krmilnikov v aplikacijah z nadzornim sistemom.
Prikaz versamax nano/micro krmilnikov
prikaz rsti-ep I/O enot

RSTi-EP

Družina RSTi-EP predstavlja kompaktne distribuirane I/O enote majhnih dimenzij. Primerne so za aplikacije z nižjo gostoto I/O signalov, kjer imajo uporabniki na razpolago omejen prostor za vgradnjo enot in terminalskih sponk, zahtevajo pa robustne siteme s širokim temperaturnim področjem delovanja. Na voljo so vmesniki za Profinet, Profibus in Modbus TCP in bogat nabor I/O modulov za različne tipe signalov.

RXi2

PACSytems RXi2 predstavlja kompaktno , visokozmogljivo družino industrijskih računalnikov za najzahtevnejše uporabnike. Zaradi robustne zasnove so primerni za SCADA in Historian aplikacije v najzahtevnejših industrijskih pogojih delovanja. Nemoteno delovanje sistemov tudi pri višjih temperaturah okolice omogoča patentirana tehnologija pasivnega hlajenja, zaradi uporabljenih COM Express procesnih plošč pa so sistemi tudi posebno odporni na vibracije. IPC računalniki so na voljo v različnih konfiguracijah prilagojenih potrebam uporabnikov.
prikaz rxi industrijskih računalnika
prikaz rxi panel

RXi – Panel PC

RXi – Panel PC je zasnovan modularno in je na voljo v konfiguracijah kot samostojen panelni PC računalnik, web HMI panel ali industrijski monitor, kar omogoča izbiro cenovno optimalnega sistema glede na zahteve uporabnika. Vsi sistemi RXi so robustno zasnovani za zahtevno industrijsko okolje in lahko delujejo v temperaturnem področju -20oC do +65oC in ob panelni vgradnji ustrezajo zaščiti IP 66. Prednja stran panela je izdelana iz ojačanega stekla odpornega na praske in udarce. Uporabnik lahko izbira med dimenzijami panelov od 7 do 24 palcev in izvedbami z močnejšo svetilnostjo za zunanjo uporabo sistemov.

Prikazovalni paneli

S ciljem zagotavljanja celostnih rešitev v avtomatizaciji ponuja Emerson bogato paleto prikazovalnikov za vnos podatkov. Vsi paneli ustrezajo razredu zaščite IP 65, kar omogoča uporabo v zahtevnem industrijskem okolju. Za zahtevnejše prikaze je na voljo družina prikazovalnih panelov QuickPanel+ z barvnim grafičnim zaslonom velikosti od 6 do 15 palcev. Vnos podatkov v prikazovalnik poteka preko kapacitivnega zaslona, občutljivega na dotik. Poleg osnovne funkcije prikaza lahko Quickpanel+ deluje tudi kot CPU enota PLC krmilnika in lokalni Historian zbiralec.
prikaz prikazovalnih panelov
Prikaz programske opreme

Programska oprema

Programska oprema Pac Machine Edition predstavlja integrirano okolje za razvoj uporabniških aplikacij. Sestavljajo jo programski moduli za programiranje PLC krmilnikov in distribuiranih enot, softPLC krmilnikov, modul vizualizacije sistemov in programski modul krmilnikov motorskih pogonov. Osnovni programski modul (Logic developer -PLC) omogoča tudi konfiguracijo krmilniških komunikacijskih vmesnikov za Ethernet, Profibus DP, Profinet, Modbus, Device Net in Genius. Pac Machine Edition ustreza IEC61131-3 standardu. Uporaba programske opreme je zaradi bogatega interaktivnega sistema pomoči enostavna tudi za manj izkušenega uporabnika. Zaradi popolne integriranosti vseh komponent ter enotnega grafičnega vmesnika in podatkovne baze je razvoj uporabniških aplikacij tudi hitrejši.

 Emerson // mag. Jaroslav Toličič // // 01/514-08-16